Lammerink Installatiegroep Set-Up ’65

Historie

Springendal Set-Up’65, een volleybalvereniging waar prestaties en ontspanning hand in hand gaan

In 1965 richtten een paar enthousiaste volleyballiefhebbers de vereniging Set-Up’65 op. In dat jaar beschikte Ootmarsum niet eens over een geschikte sportaccommodatie en week men noodgedwongen uit naar de kantine van de toenmalige Twentsche Damastfabriek. Daar werd een net gespannen en zo kon men toch een redelijk balletje volleyballen. Niet lang na de oprichting van de volleybalvereniging kreeg men de mogelijkheid om gebruik te maken van het gymlokaal van de net gebouwde Mavo. Daar werd de basis gelegd voor een unieke vereniging, want met deskundige mensen aan het roer werd niet alleen de actieve volleybalsport beoefend, maar al vanaf het begin beleid gemaakt om de club verder uit te bouwen. De kleine vereniging breidde zich al snel uit met dames – en herenteams en ook op recreatief gebied kwamen de eerste leden om te genieten van een wekelijks ontspannen potje volleybal. Het gymlokaal werd ook een trefpunt voor de opgroeiende jongens en meisjes uit Ootmarsum en omgeving. Al gauw was er nauwelijks ruimte meer om te trainen en moest men uitwijken naar andere sportlocaties in de nabije omgeving van Ootmarsum. De hoogste teams mochten hun competitiewedstrijden ook niet spelen in het gymlokaal en dus weken deze teams in eerste instantie uit naar Almelo om later in Weerselo de thuiswedstrijden te spelen.


Een forse groei

Ondertussen bleef het bestuur niet stilzitten en werd bij de gemeente verschillende keren aangeklopt om ook in Ootmarsum een goede indoor sportaccommodatie neer te zetten. Vanaf het moment dat er van sporthal De Schalm gebruik gemaakt kon worden heeft de vereniging een nog grotere vlucht genomen. Het ledental groeide fors en dat leidde tot drie grote afdelingen: competitie senioren, recreatie dames en heren en jeugd. Thuiswedstrijden werden een feest en met name de damesteams ontwikkelden zich sterk in de jaren zeventig. Het leidde zelfs een aantal jaren later tot een eredivisiewaardige ploeg. Bekerwedstrijden tegen gerenommeerde teams als Longa, DVC en Sneek liggen zeker bij de wat oudere Set-Uppers nog vers in het geheugen. Een aantal jaren acteerde Set-Up’65 zelfs op het hoogste volleybalplatform in Nederland.


Investeren in de toekomst

Mede door de successen bij de dames kreeg ook de jeugd steeds meer plezier in het spelletje. En dat leidde al vroeg tot het besef dat een goede jeugdopleiding de basis is voor een stabiele vereniging. Dus werd er al vroeg ‘geïnvesteerd’ in mensen, die niet alleen veel volleybalverstand hebben, maar ook met jeugd om kunnen gaan. De in de jeugd gestoken energie leverde rendement op en Set-Up – teams lieten zich voor het eerst zien en gelden bij nationale kampioenschappen. Tot op de dag van vandaag geldt dat nog steeds, want inmiddels heeft de Ootmarsumse volleybalvereniging al vele nationale kampioenen mogen verwelkomen.


De heren

In de midden jaren tachtig was er ook een opleving te zien bij de heren. De eerste generatie nam afscheid van het hoogste team en de wat jongere garde nam het over. Het leverde nog niet direct resultaat op en degradatie uit de toenmalige Eerste Klasse (nu Promotieklasse) dreigde zelfs even. Maar met een geweldige eindsprint lukte het om zich te handhaven en in dat jaar zelfs (voor het eerst in de geschiedenis) de districtsbeker te winnen. Daarop werd voortgeborduurd en dat resulteerde in het seizoen 1986/1987 tot het belangrijke kampioenschap van de eerste klasse, waardoor het eerste herenteam promoveerde naar de nationale derde divisie. Twee jaar later promoveerde men zelfs naar de Tweede Divisie om daar eigenlijk niet meer uit te verdwijnen met uitzondering van het seizoen 2001/2002, want geheel onverwachts, maar tot grote vreugde, promoveerde heren 1 zelfs naar het op één na hoogste niveau, de Eerste Divisie. Achteraf een maatje te groot, maar natuurlijk een prachtige ervaring.


Recreatie

En dan is er natuurlijk nog de recreatieafdeling. Volleyballen op een ontspannen wijze, maar toch met de juiste instelling. Een afdeling, die de laatste jaren wat kleiner is geworden, al heeft men niet in enthousiasme ingeboet. De twee herenteams spelen al sinds jaar en dag op de dinsdag hun partijtjes, terwijl de damesgroepen op woensdag trainen. Verder nemen de Set-Up’65 recreatieteams deel aan de Trimcompetitie, die op donderdag wordt verspeeld. Ook de Schalm is het decor van wedstrijden voor deze competitie. Verder is de actieve Recreatiecommissie de motor van een groot recreatietoernooi in november en zijn er ledenmix toernooien, die gekarakteriseerd kunnen worden als sfeervol en gezellig.


Een jeugd om trots op te zijn

De jeugdafdeling is inmiddels de grootste poot, want vanaf 6 jaar is het al mogelijk om de kinderen op te geven. Op die leeftijd wordt veel aandacht besteed aan spel en beweging en zeker voor deze leeftijdscategorie is dat van groot belang. Vanaf 8 jaar maken de jeugdleden echt kennis met volleybal. De miniafdeling van Set-Up’65 kent een goede organisatie met een aantal trainingsgroepen en veel competitieteams, die allemaal voorzien zijn van coaches, waarbij met name de ouders actief betrokken worden. Zo komt men steeds een stapje hogerop en zullen de ‘betere volleyballers’ wat vaker per week trainen, maar ook de ‘mindere goden’ blijven hun aandacht krijgen door middel van trainingsgroepen, een eigen trainer en begeleiding bij de wedstrijden. Niet altijd eenvoudig om dat rond te krijgen, maar de inzet daarvoor is zeker bij de verantwoordelijke commissies en besturen immer aanwezig. De uitstraling binnen de jeugd is dat men plezier heeft in het spelletje en daardoor betrokken is bij het verenigingsleven onder het mom van samen verantwoordelijk, samen de schouders er onder en samen plezier maken.


Het kloppend hart van Set-Up'65

De sportaccommodatie is in de beginjaren ’90 vergroot en sporthal De Schalm heeft nu de beschikking over vijf velden en tussen de volleyballijnen hebben inmiddels al de nodige internationals hun eerste ballen geslagen, opgezet of geblokkeerd. Kortom de voedingsbodem van sporthal De Schalm blijkt voldoende om talenten de kans te geven uit te groeien tot wat ze nu zijn. Daar is de volleybalvereniging Set-Up ’65 best trots op, want de voorwaarden zijn toch maar aanwezig. Dat wil niet zeggen dat men hoog van de toren blaast, want ieder jaar biedt weer andere uitdagingen om er iets moois van te maken, dus staat Set-Up’65 nooit stil, maar blijft de vereniging meegroeien in een steeds veranderende maatschappij. De voedingsbodem Set-Up’65 blijkt nog steeds niet uitgeput, mede door veel betrokken leden met hart voor de zaak en verstand van zaken. Daarnaast beschikt de vereniging in de sporthal over de kantine en dat is de bakermat voor de nodige sociale contacten en een uniek verenigingsleven. Set-Up’65 een volleybalvereniging waar men probeert om de leden zich thuis te laten voelen en waar ontspanning en prestaties hand in hand gaan.