Lammerink Installatiegroep Set-Up ’65

Tjarko Muis nieuwe trainer Dames 1

zaterdag 30 april 2022

De teleurstelling van het terugtrekken van het eerste damesteam van Lammerink Installatiegroep Set-Up ’65 is inmiddels verwerkt. De volleybalclub kijkt in feite al weer reikhalzend uit naar het nieuwe seizoen. De Technische Commissie heeft een nieuwe, ambitieuze trainer kunnen vinden in de persoon van Tjarko Muis. Hij voorziet de dames 1 selectie in het komende jaar van oefenstof en zal het team ook coachen in de Topdivisie, het niveau dat direct aan de eredivisie aansluit. Tjarko is een trainer met een missie: “Ik krijg de kans om te bouwen aan een jong, fris team met een Ootmarsums gezicht. Met creatief spel en veel saamhorigheid wil ik Set-Up ’65 weer op de kaart zetten.”

Topdivisie aantrekkelijker dan eredivisie
Volleybalvereniging Set-Up ’65 wil niets liever dan een frisse start maken met nieuw elan, maar ook met een goed gevoel terugkijken op de afgelopen jaren. Niet alles is negatief geweest en het bestuur van de volleybalclub weet heel goed dat je van je fouten leert en het goede moet vasthouden. “We hebben het besluit genomen om ons eerste damesteam terug te trekken uit de eredivisie. Die deur is gesloten, maar daardoor gaan andere deuren weer open. We zijn best trots op negen hele mooie eredivisiejaren en ook dankbaar dat we konden genieten van prachtige volleybalclashes in de sporthal. Dat heeft ook alles te maken met de inzet van de speelsters en de trainingsstaf. Ook het afgelopen seizoen heeft ons geleerd dat het huidige dames 1 met onze trainer Brahim, de commissie rondom dames 1 en de rest van de staf heel hard heeft gewerkt om er het beste uit te halen. We zien ook dat het niet meer haalbaar is om een eredivisiewaardig team op de been te krijgen met een Ootmarsums gezicht. Dat is de belangrijkste reden om de eredivisieplek op te geven,” laat het bestuur weten in de laatste SetUpdate. Voor Tjarko Muis, de nieuwe trainer van dames 1, is het een prachtig moment om in te stappen. Hij is een volleybaldier vol met ambitie, die uitdagingen niet uit de weg gaat. “Mijn ouders hebben beide op een hoog niveau gespeeld, dus het volleybal is mij met de paplepel ingegoten. Ik was nog jong toen ik als volleyballer mijn eerste wedstrijden speelde. Zelf heb ik op alle posities gespeeld en schopte het tot de Eerste Divisie. Als speler kwam ik als tegenstander van Set-Up ’65 in de Schalm en later ook als trainer. Ik genoot altijd van de sfeer en de volleybalgekte in Ootmarsum. Dat heeft best wel indruk op me gemaakt en dat is ook één van de redenen dat ik niet getwijfeld heb om voor Lammerink Installatiegroep Set-Up ’65 te kiezen,” vertelt Tjarko Muis.

Bouwen aan een hecht team
Op het moment dat Tjarko Muis stopte als speler gaf hij zijn volleybalcarrière een vervolg als trainer. “Dat is eigenlijk op een hele natuurlijke manier verlopen,” laat de nieuwe Set-Up ’65 trainer weten, “Ook als speler was ik altijd bezig met tactiek en hoe het anders en beter kon. Natuurlijk heb ik Set-Up ’65 de laatste jaren gevolgd en wedstrijden gezien van het eerste en tweede damesteam. Ik weet dat er veel verloop is geweest binnen dames 1, maar dat neemt niet weg dat ik alle vertrouwen heb in de speelsters, die ik straks tot mijn beschikking heb. Het is echt nog een relatief jong team waar heel veel rek in zit. Mijn uitdaging en mijn missie is om te bouwen aan een nieuw hecht team met een Ootmarsums gezicht. Mijn streven is om meerdere jaren met deze ploeg te werken. Dat kan in de Topdivisie, omdat deze aantrekkelijker is dan de eredivisie, de verwachtingen minder hoog zijn en het niveau bijna gelijk is aan de eredivisie. De eredivisie is een Mickey Mouse competitie geworden. Wie geld heeft kan een plek krijgen op het hoogste niveau en dat is zeker niet mijn uitgangspunt. Ieder jaar zie je weer een enorm verloop bij de eredivisieteams en ook Set-Up ’65 heeft dat meegemaakt. Dat wil ik dus voorkomen en daarom hoop ik structureel te kunnen werken aan een nieuw Set-Up ’65. Mijn prioriteit is om de meiden stappen te laten maken in hun eigen ontwikkeling en daardoor ook het team beter te laten volleyballen. Ik hou van creatieve volleyballers. Een spelverdeler of spelverdeelster is in mijn ogen de meest belangrijke in het team. Hij of zij zet de lijnen uit en hoe creatiever hoe mooier ik het vind. Het gaat er in het volleybal om dat je de blokkering weg speelt. Natuurlijk ben je afhankelijk van de pass, maar ook met een mindere pass kun je nog steeds op een creatieve wijze je aanvallers aanspelen. Dat samenspel zal ik altijd stimuleren.”

‘Je oogst wat je zaait’
Tjarko Muis is een volleybaltrainer met een eigen mening, die echter het teambelang altijd voorop stelt. Zijn kritiek op het beleid van de NeVoBo is vooral gevoed, omdat de financiën een steeds belangrijkere rol spelen en de bond de verenigingen een keurslijk oplegt. “Op het moment dat de bond zegt dat je zoveel uur moet trainen en dat de sporthal aan allerlei, soms onmogelijke, eisen moet voldoen, dan haal je het creatieve weg binnen een club. Geld bepaalt nu de plek in de eredivisie en juist daarom is het een goede zaak dat Set-Up ’65 kiest voor een ander beleid. In de Topdivisie kun je als club je eigen koers varen en wat is er dan mooier om met eigen meiden een herkenbaar team te smeden dat door het publiek wordt gedragen. Je oogst wat je zaait en ik hoop te kunnen zaaien met deze selectie waar gewoon nog veel potentie in zit. Dat betekent ook dat we speelsters uit het toekomstige dames 2 en uit de jeugd kansen willen geven om met de huidige groep door te groeien naar een hoger niveau. Het is voor ons allemaal een uitdaging en na de nodige gesprekken met alle betrokkenen heb ik een heel positief gevoel over gehouden. Bouwen aan een hecht team en zorgen dat we het publiek mooie wedstrijden voorschotelen. Samen werken aan  een hecht team dat elkaar naar een hoger plan stuwt en het publiek trakteert op aantrekkelijke wedstrijden. Met speelsters, die binnen de club  ook hun verantwoordelijkheid nemen voor wat betreft andere taken, want lid zijn van een vereniging heeft niet alleen voordelen om te trainen en te spelen, maar ook consequenties om de vereniging draaiende te houden,” besluit de nieuwe clubman Tjarko Muis.