Volleybalvereniging Springendal Set-Up'65

In memoriam Sjoerd Groeneveld: ‘Een Set-Upper in hart en nieren’

im-sjoerd

Sjoerd Groeneveld is niet meer onder ons. Een Bourgondische Set-Upper in hart en nieren heeft ons bestaan verruilt voor de volleybalhemel. Maar God, wat zullen we hem missen in de sporthal en in de kantine.

Sjoerd is 66 jaar geworden, op ruim een maand na bijna 67. Een aantal jaren, maar eigenlijk tekort, mocht hij genieten van zijn (pre)pensioen. Bijna drie jaar woonde hij aan het Bergplein en eigenlijk was dat zijn onderkomen waar hij zich verschrikkelijk thuis voelde samen met zijn vrouw Lidy. In dat knusse huis fietste of wandelde hij naar links, naar rechts, naar het noorden, naar het zuiden, af en toe naar het westen, maar oost west thuis best. Natuurlijk regelmatig naar de sporthal, maar ook naar zijn kameraden, het wekelijkse uitje op de donderdag naar de Markt, een kop koffie of cappuccino en dan een visje en vervolgens weer naar dat idyllische plakje bij de Bergput. Oost west thuis best.

Het voelde goed en dat gold ook voor ons als lid van de volleybalclub als Sjoerd de laatste jaren de gehaktballen uit de keuken toverde. Heerlijk zeuren met hem over het tempo of de kwaliteit, maar hij bleef stoïcijns, keek over de rand van zijn bril, glimlachte of bromde, want het maakte wel uit wie hem aansprak en op welke toon. Zijn aanstekelijke en klaterende lach zullen we nooit vergeten. Hij was een fijnproever als het ging om opmerkingen, die links en rechts over de bar geslingerd werden. Niet alles vond hij leuk, maar wat hem raakte, daar kon hij geweldig smakelijk om lachen. Dan trilde alles secondenlang en genoten zijn ‘bar noabers’ ook vele tellen van de manier, waarop hij zijn plezier uitte.

Sjoerd oet ’n doarp. Hij trouwde met Lidy en verkaste van Syrphus, het latere Devoko, naar Set-Up ‘65. Ze vestigden zich in Ootmarsum. Lidy was en is een pijler van onze volleybalvereniging en dus volgde Sjoerd haar voorbeeld. Hij vertelde wel eens dat het in die beginjaren niet altijd makkelijk was om zich in de Siepelstad thuis te voelen. Maar dat kenmerkt Sjoerd, hij geeft zich niet gauw gewonnen. Zeker toen hun beide kinderen Heleen en Jurre voor het volleybal kozen werd hij een meer dan gewaardeerd lid van de Set-Up ’65 familie. Altijd zat hij op de tribune en steeds meer en meer taken werden hem toebedeeld. ‘Nee zeggen’ stond niet in zijn woordenboek. Hij floot voor onze club, trainde en coachte en als chauffeur heeft hij duizenden kilometers achter het stuur gezeten. De Openclubkampioenschappen met dochter Heleen en zoon Jurre in de Set-Up ’65 jeugdteams waren belevenissen voor jong en oud om nooit te vergeten. Sjoerd zorgde onder meer voor (eenden)eieren en samen met de andere ouders en hun kinderen, waar ze o zo trots op waren, werd het een feest, ongeacht het resultaat. Daar hoorde ook een gehaktbal bij, een glas bier of een glaasje rode wijn. Sjoerd blijft in onze herinnering een echte Bourgondiër. Gek op zijn vrouw Lidy en zijn kinderen. Ze hadden het goed met elkaar en dan komt ineens dat bericht dat het niet goed is. Iedereen binnen Set-Up ’65 kende het verhaal van die open wond aan het been, die bestreden moet worden met medicijnen, die echter ook de kanker blijkbaar onderdrukten. Na het afbouwen van de medicijnen kwam die ziekte echter op een agressieve wijze terug. Het is niet te bevatten. Iedereen, die het hoorde, dat Sjoerd ongeneeslijk ziek was, schudde het hoofd. Hij was toch weer te zien in de sporthal, de wond was toch dicht, het herstel leek dichtbij en dan deze afschuwelijke boodschap. Daar had niemand rekening mee gehouden. Het is heel snel gegaan en dat moet voor Lidy, Heleen en Jurre en al die anderen dichtbij Sjoerd heel hard zijn aangekomen. En zeker bij hemzelf. Tijdens de Avondvierdaagse kwamen de wandelaars door de Oostwal en hij gaf handkusjes aan bekenden. Dat is net een week geleden. Het waren voor hen de laatste tekenen van Sjoerd, die op Tweede Pinksterdag afscheid heeft genomen van al zijn geliefden. Op jouw manier Sjoerd heb je toch het vuur, passend bij het Pinksterfeest, laten branden. We zullen je nooit vergeten en gunnen jou je rust. Oost west thuis best! Op het Bergplein, in sporthal de Schalm en in de volleybalhemel!!! We houden van je, zoals je bent en zoals we je altijd zullen herinneren. En vooral die klaterende lach……………wat zullen we die en jouw persoonlijkheid missen.

Sponsoroverzicht

Webshop Springendal Set-Up ’65

Facebookpagina

Volg Set-Up ’65 via:

Hoofdsponsor

Subsponsors